BiH
72

Admir Čavka: Ukidanje "bijelog hljeba" će podržati svi savjesni zastupnici u NSRS

Klix.ba
Admir Čavka
Admir Čavka
Na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske mandat zastupnika u Klubu Domovina preuzet će Admir Čavka, nakon što je zastupnik Murvet Bajraktarević preuzeo odborničko mjesto u Skupštini Općine Doboj.

Čavka najavaljuje podršku ukidanju naknade funkcionerima po isteku mandata, poznatije u javnosti kao "bijeli hljeb", te poručuje da će se naredne dvije godine boriti za povratnike, ali i sve druge ugrožene kategorije, a protiv privilegija i povlastica za političke elite.

"Na dnevnom redu naredne sjednice se razmatraju izmjene Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, te imamo priliku da konačno ukinemo ove privilegije. Brisanjem člana 35. iz Zakona o radnim odnosima u državnim organima kojim je propisano da izabrano lice nakon prestanka funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u visini plate koju je imalo u vrijeme prestanka funkcije, te članova 28. i 29. Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave kojim je propisano isto pravo, konačno ćemo ukinuti "bijeli hljeb" u RS-u. Ovu mjeru će podržati svi savjesni zastupnici, te smatram da je vrijeme da NSRS počne pratiti mjere ušteda i ukidanja privilegija koje su nedavno donesene na državnoj razini“, kazao je Čavka.

Zaključio je da oni kao lista koja je dobila podršku bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u ovom bh. entitetu, mogu biti oni koji će pozivati na odgovornost, transparentnost i djelovati protiv privilegija funkcionera.