Internacionalna liga humanista
0

Administracija ne smije biti iznad čovjekovih elementarnih prava

FENA
Internacionalna liga humanista (ILH) smatra da odluka Centralne izborne komisije BiH (CIK), kojom je onemogućeno pravo glasa za više od 2.000 prognanih Hrvata iz Posavine, predstavlja eklatantan primjer krute administracije prema čovjeku.

"Energično tražimo od Centralne izborne komisije BiH da svoju odluku povuče i omogući pravo glasa svima koji su zakinuti. Ovaj apel upućujemo visokom predstavniku u BiH i njegovom zamjeniku, Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH i političkim partijama da ne dozvole da administracija, ma koja i kakva, bude iznad i protiv čovjeka, navode iz ILH-a te apeliraju na političke partije, koje u svojim predizbornim kampanjama nude prosperitet, vladavinu prava i pravde, da to "sada očituju na djelu".

Iz ILH-a ističu da administracija ne smije biti iznad čovjekovih elementarih prava koja posjeduje rođenjem.

  • To pravo ne tražimo samo za "zaboravljene" Hrvate, već za sve one koje je ista sudbina zadesila. Ne moramo svi poznavati pravo i nemamo mogućnosti da se dovoljno informiramo, ali zato su tu državne, entitetske, lokalne institucije, političke partije i drugi subjekti društva, naglašava u saopćenju za javnost ILH.