West Point
7k

Adis Poško je prvi kadet iz BiH koji je diplomirao na najstarijoj američkoj vojnoj akademiji

S. H.
Adis Poško, časnik Oružanih snaga BiH
Adis Poško, časnik Oružanih snaga BiH
Kadet Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu američku Vojnu akademiju “West Point”.

Nakon četverogodišnjeg školovanja u subotu, 13. juna. 2020. godine, na paradnom terenu akademije West Point, u američkoj saveznoj državi New York, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za naraštaj 2020. godine, kojoj pripada i Poško. Tom prilikom na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

"Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, stege i istaknute vještine", kazao je predsjednik Trump.

Prema ugovoru s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi časnik Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju West Point. Zajedno s kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovom naraštaju, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Tokom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, poduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju. Na ceremoniji nisu bili prisutni članovi porodica ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedni od drugih.

Vojna akademija West Point utemeljena je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stupnja obrazovanja vojnih časnika u Sjedinjenim Američkim Državama.