Njemački parlamentarac
265

Adis Ahmetović: Izmjenama Izbornog zakona se ne smiju povlačiti etničke linije

B. R.
Adis Ahmetović i njemačka ambasadorica Margret Uebber (Foto: T. S./Klix.ba)
Adis Ahmetović i njemačka ambasadorica Margret Uebber (Foto: T. S./Klix.ba)
Njemački parlamentarac iz Socijaldemokratske partije (SPD) Adis Ahmetović je tokom posjete Bosni i Hercegovini poručio da se izmjenama Izbornog zakona ne smiju povlačiti etničke linije.

Ahmetović je bio u delegaciji njemačkog ministra za evropska pitanja Michaela Rotha, također člana SPD-a, koji je u posjeti Bosni i Hercegovini. Ponovio je da Njemačka podržava teritorijalni integritet i suverenitet država Zapadnog Balkana.

"Oštro kritikujemo pokušaje podjela i secesije. Oni ne samo da destabilizuju regiju i Evropsku uniju, već i vode ka potencijalnim sukobima", napomenuo je.

Pozvao je bosanskohercegovačke političare da poboljšavaju životni standard građana.

"Očekujemo da Bosna i Hercegovina učini sve što može u borbi protiv korupcije i drugih nepravilnosti. Institucije s demokratskim legitimitetom moraju voditi politiku kojom će omogućiti dobar život. Jačanje privrede, stvaranje radnih mjesta i iznad svega omogućiti mladima da imaju budućnost s nadom i perspektivom. Podržavamo sve demokratske snage", poručio je Ahmetović.

Naglasio je da se izmjenama Izbornog zakona ne smiju dodatno utvrđivati etničke podjele.

"Bosna i Hercegovina ima našu podršku u ispunjavanju 14 uslova EU da bi postala kandidatkinja za članstvo u Uniji. Međutim, važna osnova za budućnost su izmjene Izbornog zakona koje će biti utemeljene na pravima koja proizilaze iz državljanstva, a ne kojima će se povlačiti etničke linije. U oktobru su izbori, a čim prije treba omogućiti biračka prava", zaključio je njemački parlamentarac Adis Ahmetović.

Ministar Roth je u Sarajevo došao 30. novembra, a danas se vraća u Njemačku. Između ostalih, razgovarao je s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem (DF), članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem (SDA) i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković (SDA).

Ranije je poručio da je situacija u Bosni i Hercegovini prijetnja miru u cijeloj Evropi te je pozvao na deblokadu državnih institucija.