Po nalogu Tužilaštva
18

Adis Abaz uhapšen zbog sumnje da je krijumčario oružje u Sloveniju

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su, po nalogu Tužilaštva BiH, još jednog osumnjičenog za krijumčarenje oružja u Sloveniju. Riječ je o Adisu Abazu, rođenom 1979. godine u Zenici.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

"Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH u okviru međunarodne operacije koja se vodi u suradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU, veće količine automatskog naoružanja i streljiva", stoji u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Navode da je ova aktivnost nastavak aktivnosti u okviru istrage, kada je prije 20-ak dana, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

"Utvrđeno je da oružje potječe iz BiH, te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju, radi daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja kaznenih djela u zemljama EU", navode iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.