Iz Belgije
2

Adis Abaz koji se dovodi u vezu sa teroristima izručen BiH zbog trgovine narkoticima

D. Be.
Belgija je proteklog vikenda izručila Bosni i Hercegovini Adisa Abaza za kojim je Sud BiH raspisao potjernicu zbog organizovanog kriminala odnosno neovlaštene trgovine narkoticima, potvrđeno je za Klix.ba.
U ponedjeljak je održano ročište za određivanje pritvora, a sud bi trebao odluku donijeti danas.

Zeničanin Adis Abaz je poznat policijskim organima u Evropi nakon što je u junu prošle godine uhapšen na istoku Njemačke, tačnije u Dresdenu, po potjernici Belgije. On se sumnjičio da je nabavio oružje teroristima koji su u novembru 2015. godine izvršili napad u Parizu kada je ubijena 131 osoba, dok je više od 400 povrijeđeno.

Njemačke vlasti kazale su tada da su otkrile dvojicu Bosanaca koji se sumnjiče za kršenje zakona o vojnom naoružanju. Odgovornost za napad u Parizu preuzeo je IDIL, a navodno je koordiniran iz Brisela.

U Bosni i Hercegovini Abaza se tereti za organizovanje kriminalne grupe koja se bavila međunarodnom prodajom i prijenosom opojnih droga. Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv njega u martu 2019. godine.

U optužnici se navodi da je optuženi Adis Abaz formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.