Ranije osuđivan
70

Adis Abaz je bh. državljanin koji je uhapšen zbog terorističkog napada u Parizu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državljanin Bosne i Hercegovine Adis Abaz uhapšen je u akciji njemačke policije zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine.

Abaz je uhapšen po potjernici belgijske policije prije sedam dana u njemačkom gradu Drezdenu, a kako prenose mediji, on bi uskoro trebao biti izručen Belgiji.

Ime Adisa Abaza iz Zenice od ranije je poznato bh. javnosti s obzirom na to da je još 2011. godine osuđen na dvije i po godine zbog krijumčarenja droge i vojne opreme.

Početkom marta 2019. godine Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Abaza, a u kojoj je navedeno da je Adis Abaz formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prijenos opojnih droga.

"Optuženi su nudili na prodaju i radi dalje prodaje kupovali, držali, prevozili, prenosili i posredovali u međunardnoj prodaji opojnih droga, slali, isporučivali i na drugi način stavljali u međunarodni promet supstance i preparate koji su propisom proglašeni opojnim drogama", piše u optužnici.

Vijest o hapšenju bh. državljanina prenijeli su brojni mediji iz Njemačke, Francuske, Belgije, regije, ali i kompletne Evrope. Abaz se dovodi u vezu s terorističkom organizacijom koja je odgovorna za napad izveden 13. novembra 2015. godine u Parizu, kada je u klubu Bataclan i obližnjim ulicama ubijena 131 osoba, a njih 413 teže ili lakše ranjeno.