BiH
62

Adio pameti: Pogledajte nevjerovatne naslove knjiga Vojislava Šešelja

Piše: E. G.
(Foto: AFP)
Vojislav Šešelj je obavijestio Pretresno vijeće Haškog suda da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritorij Srbije.

U odgovoru na poziv Pretresnog vijeća da se izjasni o mogućnosti da i bez sopstvenog zahtijeva bude pušten na privremenu slobodu do izricanja presude, lider srpskih radikala je unaprijed upozorio sudije da se, u slučaju dopusta, neće pridržavati uvjeta, odnosno da se neće periodično javljati policiji niti nositi "ogrlice, narukvice ili nanogice", kao i da će nastupati u medijima i na javnim skupovima i "kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud", prenosi Sense.

Pretresno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izdalo je 13. juna nalog kojim se strane u postupku pozivaju da iznesu mišljenje o mogućnosti da se optuženi Šešelj privremeno pusti na slobodu.

Šešelj je navodno najavio da neće tražiti garancije Vlade Srbije. Takav stav je imao kada je premijer bio Zoran Đinđić, a ima ga i sada dok je na čelu Vlade Srbije Aleksandar Vučić, njegov učenik i nosač korpica. 

A upravo su bezvrijedne knjige nešto što se veže uz Šešelja nakon što je konačno smješten u zatvor Haškog tribunala. Najavljuje da će pisati i nove naslove. Šešeljeve bilješke su prije nekoliko godina u Skupštini Srbije prodavali i zastupnici Srpske radikalne stranke, ali ih niko nije htio kupiti, pa su ih na kraju poklanjali.

O kakvim se zapravo knjigama radi, dovoljno govore naslovi nekih od njih, a koje je četnički vojvoda pisao za vrijeme suđenja:

"Lažljiva haška pederčina Džefri Najs", "Engleski pederski isprdak Toni Bler", "Očerupana haška ćurka Kristina Dal", "Mafijaška pudlica Nebojša Čović", "U čeljustima kurve Del Ponte", "Genocidni izraelski diplomata Teodor Meron", "Vašingtonski seksualni manijak Bil Klinton", "Politički ortakluk kurve del Ponte i kurve del Koštunice", "Podmukli galski picopevac Žak Širak", "Narkomanija Vuka manitoga", "Hitlerovi najverniji sledbenici Helmut Kol i Hans Genšer", "Haško bajramsko prase"...

Vojislav Šešelj je, podsjetimo, na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, govorio i o Vučićevoj ulozi u tratu u BiH, kao i o ulozi drugih srbijanskih zvaničnika.

"Sve smo zajedno radili. Ako sam ja umiješan u ratne zločine, onda je moj direktni saučesnik Tomislav Nikolić, nema nikakve sumnje. Gospodine Karadžiću, ja sam Nikolića 1993. godine na Knežini (Romanija) proglasio za srpskog četničkog vojvodu... Kompletno rukovodstvo Srpske radikalne stranke (SRS) je činilo sve što je bilo u našoj moći da pomogne srpskom narodu iz Republike Srpske i 'republike srpske krajine'. Tomislav Nikolić je bio negdje mjesec-dva dobrovoljac u Slavoniji. Naš generalni sekretar Aleksandar Vučić je prije ulaska u našu stranku bio dobrovoljac u četničkom odredu kod Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju, pa je otud povučen da radi na TV Pale jer se pokazalo da se dobro razumije u taj posao", govorio je Šešelj.

Vojislav Šešelj je, podsetimo, optužen za zločine protiv čovečnosti počinjene između novembra 1991. i septembra 1993. godine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Izricanje prvostepene presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine, ali je odloženo "do daljeg", nakon što je prihvaćen Šešeljev zahtev da se - zbog navodne pristrasnosti u prilog osude optuženih - diskvalifikuje danski sudija Frederik Harhoff, jedan od članova Pretresnog vijeća koje mu je sudilo, navodi agencija Sense.

Od 2003. godine, od kada je dobrovoljno otišao u Hag, Šešelju se više puta sudilo za nepoštivanje Haškog tribunala. Tačnije, tri puta je procesuiran do sada za nepoštivanje ove institucije, zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka.

Nepoštivanjem sudija, te kraje bahatim ponašanjem u sudnicama Šešelj je opstruirao i sam proces suđenja. Mnogo je onih koji su smatrali kroz posljednjih nekoliko godina da ni sam Haški sud ne zna šta da čini sa Šešeljem i kako da proces privde kraju. Za to vrijeme on je napisao veći broj knjiga koje su neki srbijanski satirični portali nazvali "hardcore krimi-porno romanima".