Stranačka kadroviranja
43

Adil Šuta o izborima: SDA u Mostaru treba osvježenje, Marić ima druge obaveze, a Čolaković podršku

G. Š.
Adil Šuta (Foto: SDA)
Adil Šuta (Foto: SDA)
Unutarstranački problemi koji koče izbor novog rukovodstva SDA u Mostaru bi se trebali okončati uskoro, smatra Adil Šuta, predsjednik Ogranka SDA Gradskog područja Stari grad koji broji najveći broj delegata i predlaže rukovodstvo stranke u Mostaru.
Šuta za naš portal kaže kako je Skupština SDA u Starom gradu održana prema rokovima koji su naloženi i da prijedlog Salema Marića za potpredsjednika stranke, a Alisa Čolakovića za predsjednika nema nikakve veze sa njegovim odsustvom iz grada, nego isključivo sa naloženim rokovima, koji su se mjesec dana prije znali, te želji da se unese osvježenje i poboljša rad stranke.

Tvrdi da je Alisa Čolakovića za predsjednika stranke u Mostaru predložio uz prethodne konsultacije sa rukovodstvom OGP-a SDA Stari grad Mostar, a Skupština zvanično izabrala, nakon što ga je za tu poziciju prije predložio OGP Zapad i OGP Jug.

"Mi smo smatrali da Salem Marić treba biti potpredsjednik stranke, jer ima obaveza kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i to smo predložili, a svačije pravo je da predloži, kao i to da prijedlog prihvati ili ne prihvati. Ali taj prijedlog je imao podršku kao i da kandidat za predsjednika bude Alis Čolaković koji je dobio dvotrećinsku podršku delegata Starog grada i on je zvanični prijedlog SDA ispred Skupštine sa trećom kandidaturom", pojasnio je Šuta za Klix.ba.

Ističe kako smatra da Marić treba ostati dio tima, ali da je potrebno napraviti promjene i unijeti osvježenje, te poboljšati stanje u stranci, što je podržalo više od dvije trećine delegata na Skupštini.

Tvrdi da nema razdora u SDA, nego da se radio o demokratskim izborima koji uvijek privlače mnogo pažnje, ali da će onaj ko na Skupštini dobije veći broj glasova voditi stranku u tom gradu.

"Na prethodnoj Skupštini Salem Marić je dobio samo 14 glasova od 51 na svoj prijedlog Poslovnika, a to pokazuje ko ima podršku. Nema tu razdora, jer 35 ljudi traži da se taj proces nastavi i da se sazove nova Skupština. Ako to ne uradi aktualni predsjednik Salem Marić, obaveza je Izborne komisije da sazove Skupštinu. Očekujem da to bude što prije i nakon što poslovnik koji je zvanično predložen, a potom nije usvojen da se predloži novi, te stavi na glasanje i nastavi s procesom", rekao nam je Šuta.

Iako je izborni proces trebao davno biti završen i trenutno je u blokadi, on tvrdi da unutar SDA u Mostaru nema turbulencija koje bi štetile stranci, nego da se jednostavno provode demokratski izbori kao i svake četiri godine u SDA i da to plijeni pažnje javnosti.