Bez rješenja
86

Adil Osmanović: SNSD blokira rad Parlamentarne skupštine BiH

Piše: Er. M.
Adil Osmanović (Foto: F. K./Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: F. K./Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je kako postoje nesuglasice između SNSD-a, SDA i DF-a kada je riječ o formiranju državne vlasti.

On je rekao da je SDA očekivala da se održi današnja sjednica i usvoje zaključci koji bi trebali podstaći sve institucije da se uozbilje.

"Teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu. U ovom slučaju samo neki kantoni i neke općine snose teret migrantske krize", rekao je Osmanović.

Ocijenio je da mu je žao što niko iz entieta RS-a nije došao na sjednicu, osim njega, što je rezultiralo nemogućnošću usvajanja bilo kakvih zaključaka.

Što se tiče neimenovanja delegacije u Vijeću Evrope, Osmanović je kazao da SNSD blokira rad Parlamentarne skupštine BiH dok se ne imenuje Vijeće ministara BiH.

"U ovom slučaju odgovornost snosi SNSD", rekao je Osmanović dodajući da sada niko neće imati da brani stavove BiH u Vijeću Evrope koje je jako značajno tijelo te da se mogu očekivati negativne posljedice.

On je rekao da postoje nesuglasice o formiranju vlast na relaciji SNSD-SDA-DF u pogledu nepoštivanja zakona i Ustava BiH od SNSD-a kada je riječ o aktivaciji MAP-a.

"To je obaveza svih onih koji su izabrani na posljednjim izborima. MI očekujemo od SNSD-a da to poštuje. Dostava nacionalnog godišnjeg plana nije članstvo u NATO-u", rekao je Osmanović.

Osmanović je naveo i da postoje problemi o raspodjeli ministarstva u Vijeću ministara BiH, odnosno zahtjevi SNSD-a da pored predsjedavajućeg imaju i tri ministra iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH.

"To nikada do sada nije bilo i ne znam odakle im takva teza. Cijenim da na sastanku koji treba biti održan iduće sedmice, a na kojem trebaju biti predstavnici sve tri političke stranke, da ćemo iznaći rješenje da se što prije formira Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH", kazao je Osmanović.

Osvrnuo se i na izgradnju Pelješkog mosta ističući da su i Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH naišli na blokade ministara iz reda HDZ-a.

"Nisam očekivao, ali imali smo blokadu i od pojedinih članova Pravobranilaštva BiH. Dostavili smo tužbu koju je Pravobranilaštvo BiH trebalo dostaviti nadležnom sudu u Hamburgu. Nije došlo na kolegiju da se ta tužba dostavi. Mi imamo blokadu visokih funkcionera države BiH", rekao je Osmanović.