|

Adil Osmanović: Odbijanjem dijaloga Dodik je direktno srušio principe o formiranju vlasti

Adil Osmanović: Odbijanjem dijaloga Dodik je direktno srušio principe o formiranju vlasti
15
S. H.
16.8.2019. u 14:12
28
komentara
15

dijeljenja
Adil Osmanović: Odbijanjem dijaloga Dodik je direktno srušio principe o formiranju vlasti Foto: H. M./Klix.ba
Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je da dogovoreni principi na koje je pristala SDA u sporazumu za formiranje vlasti nemaju rok trajanja te da će to uvijek biti zahtjevi i stavovi te stranke.
"Odbijanjem da učestvuje na sastanku u organizaciji predstavnika međunarodne zajednice, s ciljem približavanja stavova po pitanju formiranja Vijeća ministara i slanja modificiranog ANP-a, Milorad Dodik je pokazao svima da nema istinsku volju za rješavanjem postojećih zastoja, te da mu je stvarna namjera produbiti krizu i nestabilnost", kazao je Osmanović.

Osmanović naglašava da vodeći politiku ultimatuma i ucjena, umjesto politike dijaloga i kompromisnih rješenja, Dodik je direktno srušio Principe o formiranju vlasti, koji je i sam potpisao, uključujući i član 3. koji definiše obaveze na NATO putu BiH.

"Ako potpišete da ćete poštovati Zakon o odbrani i odluke Predsjedništva o MAP-u, to može značiti samo slanje ANP-a. Što se tiče SDA, mi ćemo ostati dosljedni potpisanim Principima, i nakon što prođe 30 dana, jer principi ne mogu imati rok trajanja. Jedino rješenje je da se svi pridržavaju potpisanih Principa, te da se u tom okviru traži kompromisno rješenje. Mi ostajemo pri stavu da je reducirani ANP realno rješenje, a koje može zadovoljiti sve strane u BiH, kao i Brisel, koji insistira da BiH ispoštuje svoje međunarodne obaveze", naglašava Osmanović.

Poručuje da ukoliko odbije dijalog i kompromis, Dodik mora znati da ultimatumima, ucjenama i prijetnjama nikada neće dovesti do toga da entitet diktira volju državi, niti se može desiti da Dodik diktira svima drugima u BiH.

"Na svaki eventualni pokušaj antidejtonskih aktivnosti, dobit će vrlo jasan odgovor, i s naše strane i od međunarodne zajednice koja mu je već poslala jasne signale", zaključuje Osmanović.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...