Ministar
10

Adil Osmanović: Data nam je garancija da će poslije 15. juna biti stabilizirano izdavanje pasoša

Piše: I. Č.
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je danas u Sarajevu da bi od 15. juna trebalo da bude prevaziđen zastoj u izdavanju pasoša građanima BiH, ali i da je razočaran u firmu Muehlbauer.

Osmanović je rekao da je rukovodstvo Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH dobilo garancije od preduzeća Muehlbauer, koje izrađuje pasoše, da će poslije 15. juna biti osiguran potrebni repromaterijal za izradu pasoških knjižica.

"Građanima će biti omogućeno nesmetano izdavanje pasoša. To znači da nijedan zahtjev neće biti stariji od 30 dana, odnosno da podnosilac zahtjeva za izdavanje pasoša u tom roku nije dobio pasoš", rekao je Osmanović.

On je istakao da je razočaran u kompaniju Muehlbauer koja je 21. marta potpisala jednogodišnji ugovor sa IDDEEA-om, kojim se obavezala da će u roku od godinu dana isporučiti 550.000 pasoša za građane BiH.

"Vrijednost ugovora je više od 10 miliona KM. Kad su potpisali ugovor, ubrzo se ispostavilo da nemaju dovoljnu količinu repromaterijala za izradu pasoša, prije svega, specifičnog papira koji je zahtijevan, što govori o neozbiljnosti kompanije koja je tri godine radila pasoše za BiH", naveo je Osmanović.

On je dodao da se trenutno troši repromaterijal preostao od prošlog ugovora, koji je bio dovoljan za blizu 100.000 pasoških knjižica.

Ministar civilnih poslova BiH smatra da je potpisivanjem tog ugovora na godinu dana riješeno pitanje nabavke pasoša za građane BiH i da će biti dovoljno vremena za sprovođenje zahtjevne međunarodne tenderske procedure za nabavku pasoša.

"Uputio sam pismo, prije nekih 20 dana, Agenciji za identifikacione dokumente i zatražio da se u skladu s ugovorom dosljedno primijene sve zakonske obaveze, odnosno naplata penala od dobavljača koji nas je doveo u ovakvu situaciju", zaključio je Osmanović.