Članice je mogu mijenjati
31

Adi Ćerimagić o kriteriju EU za otvaranje granica: Ova odluka je komad papira i preporuka

Dž. L.
Foto: Flourish mapa
Foto: Flourish mapa
Nakon što su lideri Evropske unije danas predstavili listu 15 zemalja čiji državljani će moći slobodno putovati u članice EU, oglasio se analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adi Ćerimagić pojasnivši kojim kriterijima su se vodili evropski zvaničnici kreirajući takozvanu "bijelu listu".
On prije svega pojašnjava da se Evropsko vijeće oslanjalo na niz kriterija koji se odnose na epidemiološku situaciju u zemljama, mjere suzbijanja koronavirusa koje su na snazi, kao i ekonomske i socijalne aspekte zemalja.

Tako se u dokumentu koji su donijele evropske diplomate navodi da zemlje moraju ispunjavati evropski prosjek novih slučajeva zaraze na dan 15. juna 2020. godine. Taj prosjek je da zemlja ne smije imati 12 novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Međutim, Ćerimagić podsjeća da je na dan 15. juni 2020. ove kriterije ispunilo 13 od ukupno 15 zemalja koje su se danas našle na takozvanoj "bijeloj listi" zemalja čijim državljanima je dozvoljen prelazak evropskih granica. Kanada sa 21 slučajem novozaraženih u proteklih 14 dana i Srbija sa 13 novih slučajeva zaraze nisu ispunjavale evropski prosjek na dan 15. juni 2020., ali Bosna i Hercegovina jeste sa 11 novozaraženih. Ipak, naša zemlja nije se našla na evropskoj "bijeloj listi".

Na dan 30. juni evropski prosjek novih slučajeva ispunilo je 12 od ukupno 15 zemalja koje su se našle na "bijeloj listi". Crna Gora bilježi 29 novozaraženih, Srbija 27 i Kanada 13. Danas ni BiH ne zadovoljava evropski prosjek uz 109 novozaraženih koronavirusom.

[TWITTER]1278021533781430273[/TWITTER]

"Ostali epidemiološki kriteriji odnosili su se na ukupni odgovor zemalja na Covid-19, testiranja, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje, izvještavanje, pouzdanost dostupnih podataka i izvora podataka, ukupnu prosječnu ocjenu prema Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR)... Svi ti kriteriji kumulativno su se primijenili i odluka je na kraju dana bila politička. Neke države članice EU već su rekle da je neće slijediti. Mnogi na Zapadnom Balkanu nisu zadovoljni i već su se žalili. EU je obećala da će odluku preispitati za dije sedmice", napisao je Ćerimagić na Twitteru.

Kako nadalje pojašnjava u razgovoru za Klix.ba, kada je Evropska komisija u martu uvodila zabrane putovanja koja nisu nužna, pojedine zemlje odbijale su pratiti te preporuke. Tako je Mađarska otvorila granice sa Srbijom, Hrvatska s BiH, Slovenija dozvolila ulazak u zemlju uz negativan PCR test i slično.

Kada je riječ o novim preporukama EU, Ćerimagić govori: "Zemljama članicama je ostavljena mogućnost da odluče hoće li zemljama s liste, pojedinim ili svim, ili nekim dodatnim, otvoriti granice i pod kojim uslovima. Za ulazak u Njemačku će gotovo sigurno državljanima većine zemalja biti propisan karantin ili će im trebati negativan test, svejedno što su na sadašnjoj listi EU. Ova odluka je komad papira, preporuka i pokušaj. Da je BiH na toj listi, naše ambasade bi imale osnovu da vrše pritisak. Ovako to nemamo".

On dodaje i da je nova preporuka EU važna zbog zemalja Schengena zbog čega bi se, kako kaže, zemljama koje nisu dio Schengena trebalo "progledati kroz prste". Također podsjeća i da je Hrvatska već najavila da vjerovatno neće pratiti preporuku evropskih lidera.