{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ademir Lelović saslušan bez prisustva javnosti

F
16.2.2009. u 13:21
0
21
Ademir Lelović saslušan bez prisustva javnosti
0
Ademir Lelović saslušan bez prisustva javnosti
Saslušanjem sudskog vještaka dr. neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića i prvooptuženog danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ademiru Leloviću (1990.) i Berinu Taliću (1989.), optuženima da su pomogli maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu srednjoškolca Denisa Mrnjavca 5. februara 2008., te Armini Milić (Lelovićevoj majci) koja se tereti za pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.
Naime, prvooptuženi Lelović saslušan je bez prisustva javnosti, s obzirom na to da je Sud uvažavajući nalaz i mišljenje vještaka Kučukalića odlučio da javnost isključi iz tog dijela pretresa.

Kako je izjavio dr. Kučukalić, na temelju analize kognitivnih i intelektualnih sposobnosti te emocionalnog stanja kod prvooptuženog je indicirano prisustvo anksioznosti i depresije.

Nalaz i mišljenje sudskog vještaka, nadalje pokazuju da je kod prvooptuženog prisutan "nezdrav mehanizam odbrane u sklopu traumatizirajuće situacije što vodi ka regresiji psihotičke dekoncentriranosti".

Stoga je dr. Kučukalić konstatirao da bi u pogledu prevencije zdravstvenog i psihičkog stanja prvooptuženog te očuvanja njegove psihičke ravnoteže javnost trebalo isključiti iz toka njegovog saslušanja, odnosno to obaviti u što manje frustrirajućoj atmosferi.

Odbrana je predložila saslušanje svjedoka očevidaca među kojima i R. A., koji je bio u društvu s oštećenim u vrijeme "kritičnog događaja".

Kako je branitelj trećeoptužene po službenoj dužnosti, advokat Kerim Čelik zbog prijateljskih odnosa s oštećenima odustao od zastupanja u ovom predmetu, advokat Izet Baždarević, branitelj prvooptuženog Lelovića, saglasio se da bude izabrani branitelj i njegovoj majci.

U odvojenom sudskom postupku Nermin Sikirić je osuđen na deset godina maloljetničkog zatvora za ubistvo Denisa Mrnjavca.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 10. mart.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: