O štrajku ljekara
90

Ademaj: Ključ za rješenje problema u zdravstvu je u rukama Sebije Izetbegović

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj kazala je na današnjoj konferenciji za medije kako ključ za rješavanje problema nedostatka sredstva u zdravstvu ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ademaj je u povodu štrajka ljekara rekla da je sporno bilo pitanje visine sredstava i da je polovina sredstava osigurana za potpuno udovoljavanje zahtjevima oba sindikata.

"Ja mislim da se ta sredstva mogu osigurati, a ona nisu u Ministarstvu zdravstva KS. Sredstva su u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS", rekla je Ademaj.

Istakla je da ključ po pitanju rješavanja sredstava ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koja ima utjecaj na Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Inače, na čelu ZZO KS nalazi se Samir Turković, kadar SDA.

"Ona to može riješiti jednim pozivom. Sama je izjavila da sredstava ima u zdravstvu, sa čim se slažem", kazala je Ademaj.

Kako kaže, presuda suda o zabrani štrajka ne znači ništa u ovom trenutku, jer presuda ima pouku o pravnom lijeku u kojoj piše da se tužena strana može žaliti na presudu.

"Sindikat je najavio štrajk sve dok presuda ne bude konačna. To znači da se oni vjerovatno mogu žaliti", rekla je Ademaj.