BiH
0

Adem Zolj za Klix.ba: Izgradnja Stupske petlje bit će gotova ovog ljeta

Pie: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radovi na Stupskoj petlji počeli su u julu prošle godine i do sada se mnogo toga uradilo. Nakon što se potpišu preostali sporazumi o imovinsko-pravnim odnosima za Rampu A, moći će se pristupati završnim radovima. Konačan izgled Stupske petlje, na kojoj će protok saobraćaj biti mnogo brži, trebali bismo vidjeti ovoga ljeta, potvrdio je za Klix.ba direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj.

"Stupska petlja nikada nije bila završena u potpunosti. Petlja treba imati četiri rampe, tako da će se ovim radovima kompletirati Stupska petlja. Ona je bitna jer se tu završava LOT 2 sarajevske zaobilaznice gdje su četiri trake i petlja sada treba biti usklađena s njima kako ne bi došlo do gužvi u saobraćaju", rekao je Zolj za naš portal.

Postojeći semafori koji se nalaze na Stupskoj petlji bit će ukinuti tako da će saobraćaj biti mnogo brži. S obzirom na to da ovaj dio grada koriste i pješaci koji se prevoze tramvajem, bit će izgrađen i podzemnik koji će spajati obje strane i voditi do tramvajskih stanica.

"Na ovaj način će pješaci bezbjedno doći do stajališta što nam je, uz brzinu protoka saobraćaja, bilo najvažnije", dodao je Zolj.

Tačan datum okončanja radova nije poznat jer, kako direktor Zolj kaže, gradnja u gradu ne može uvijek teći predviđenim tokom zbog izmještanja instalacija, imovinsko-pravnih odnosa i slično.

"Očekujemo da će Stupska petlja biti u punoj funkciji ovoga ljeta", kazao je Zolj.

Ugovorena vrijednost radova je 10,86 miliona eura, a izvođači su domaće firme Euro-Asfalt i ŽGP. Kredit za realizaciju ovog projekta dala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).