Premijerova najava
10

Adem Zolj: Pripremamo uslove za projekte rekonstrukcije cesta u Sarajevu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj prezentovao je zajedno s ostalim kantonalnim ministrima neke od tačaka dnevnog reda 120. sjednice Vlade KS, kazavši da mu je drago što su započeli konkretne projekte, uz ostalo i pripreme za rekonstrukciju cesta u Sarajevu i nacrtom zakona o predškolskom obrazovanju.

"Na osnovu prvih informacija iz Ministarstva finansija mogu reći da stojimo dobro. Problem je što nemamo urađenu projektnu dokumentaciji ili ono što je trebalo završiti: raspisati tendere. Bit će dosta projekata iz svakog ministarstva. Rekonstrukcija cesta, škola, dogradnja zgrada, Narodnog pozorišta, Pozorišta mladih... Mi smo predložili mjere za smanjivanje parafiskalnih nameta biznismenima", najavio je Zolj.

Prema njegovim riječima, drago mu je da su započeli neke projekte, uz ostalo i zakon o predškolskom obrazovanju.

"Krenuli smo od najmlađe kategorije našeg društva", istakao je Zolj, dodavši da je još preostalo usvajanje tog zakona kad je riječ o oblasti obrazovanja.

Naveo je da ne želi detaljnije govoriti o projektima koje je najavljivao, ali da će javnost biti pravovrememo obaviještena.

"Sad moramo sustići određene rokove da bismo završavali ono što smo preuzeli. Mi smo zbog sticaja okolnosti jučer imali jednu vanrednu sjednicu i donijeli važne tačke. Sljedeća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo će biti održana 24. aprila", rekao je Zolj.

Istakao je da plan i program uvijek ima i da ga se uvijek pridržava.

"Moja draga oblast uvijek je bio saobraćaj. Pripremamo uslove za neke projekte, preko EBRD-a, koje će realizirati Vlada Kantona Sarajevo, a odnose se na rekonstrukciju cesta. Pripremamo uslove za neke projekte. Ne bih sada detaljno o njima", kazao je Zolj.

Dodao je da će radikalno pokrenuti realizaciju nekih projekata, uz pomoć Zavoda za izgradnju i ostalih kantonalnih institucija i općina.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović kazao je da su do sada usvojili Zakon o osnovnoškolskom obrazovanju, Zakon o srednjoškolskom obrazovanju i Zakon o visokoškolskom obrazovanju.

"Sada je na redu zakon o predškolskom obrazovanju. Najvažnije o ovom zakonu je uključivanje inkluzije u predškolski uzrast djece u KS. Uspjeli smo osigurati i jedan kompletan objekt koji je namijenjen djeci s posebnim potrebama", rekao je Zolj.

Istakao je da će početi rad s djecom uzrasta od šest mjeseci pa nadalje.

"Obaveza koju nalaže ovaj zakon je da se napravi program za uzrast djece od šest mjeseci do godinu dana. Do sada ta djeca nisu bila obuhvaćena stručni nadzorom", kazao je Kazazović.

Dodao je da će od sada imati i pravilnik o ishrani, kodeks ponašanja, kao i mrežu predškolskih ustanova gdje će se moći vršiti kontrole.

"Četiri specijalne škole će imati mogućnost da registruju svoje vrtiće", istakao je Kazazović.

Direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović kazao je da rade na programu koji će omogućiti prvi pripravnički staž.

"Priliku da radi 12 mjeseci će dobiti 70 ljudi. Svako će moći pokazati kakve su njihove kompetencije. Program košta milion KM. Jednoglasno smo dobili listu poslodavaca koji će zapošljavati mlade kako bi mogli steći iskustvo", rekao je Osmanbegović.

Ministrica Zilha Ademaj je navela da je imala priliku na 120. redovnoj sjednici Vlade dobiti dva značajna dokumenta.

"Ušli smo u ovaj program da se zaustavi odlazak mladih ljudi, naročito ljekara. Ti ljudi će biti raspoređeni u jave ustanove, kao i u privatne koje su stekle mogućnost za to", istakla je Ademaj.

Navela je da je drugi projekt izgradnja Psihijatrijske bolnice, za šta je pokrenut projekt.

"Izgradnja bi trebala početi ove godine. Planirana su sredstva u iznosu od šest miliona KM.