Zeleno svjetlo
8

Adaptacijom Đačkog doma u Bihaću migranti bi mogli imati adekvatne uslove tokom zime

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dao sam saglasnost za adaptaciju zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, jer je zbog dolaska zime neophodno obezbijediti adekvatne životne uslove migrantima koji tu trenutno borave. S obzirom da još nije pronađeno bolje, prihvatljivije rješenje, moramo prihvatiti ono što nam je u ovom trenutku ponuđeno, kako bismo svima olakšali trenutačnu situaciju izjavio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Istakao je i da će Evropska komisija u adaptaciju Đačkog doma uložiti oko milion KM.

"Najavljena je izgradnja krova, postavljanje stolarije, uvođenje grijanja i izgradnja ograde, kako bi se migrantima koji tu borave obezbijedili normalniji životni uslovi, ali i građanima Bihaća vratili određeni prostori na korištenje. Definitivno je pozitivna stvar i što će se urediti taj prostor, koji je dugo bio devastiran i zapušten", dodao je Fazlić.

Već su raspisani tenderi za izvođače radova, nakon čega će se i moći konkretnije govoriti o potrebnim financijskim sredstvima za uređenje prostora u Borićima.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić osvrnuo se na nedavne incidente na ovoj smještajnoj lokaciji za migrante u Bihaću.

"Pripadnici Jedinice za podršku MUP-a USK su povučeni iz ovog prostora, međutim to je očigledno bila greška. Razgovarat ću s predstavnicima IOM-a o njihovom eventualnom povratku na lokaciju, kako bi se obezbijedio značajno bolji nivo sigurnosti za sve koji tu borave i rade", dodao je premijer Rošić.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u gradu Bihaću, istaknuto je da je ona trenutno na zadovoljavajućem nivou, zahvaljujući maksimalnom angažmanu svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.