{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS: Uvođenje vjeronauka u obdaništa rješavati referendumom

S
11.2.2008. u 15:13
0
0
ACIPS: Uvođenje vjeronauka u obdaništa rješavati referendumom
0
ACIPS: Uvođenje vjeronauka u obdaništa rješavati referendumom
Uzimajući u obzir veoma strastven i neugodan početak debate u društvu u vezi s eventualnim uvođenjem vjeronauka u javne predškolske institucije u Kantonu Sarajevo, pozivamo sve uvažene aktere na racionalnost i konstruktivni dijalog.
"Debata poput ove jeste nešto što definira jedno demokratsko društvo, i distancira ga od totalitarnih režima, kojima se očito niko ne želi vraćati. Jasno je da u ovom kontekstu postoje dvije snažne i suprostavljene strane, kao i različitosti u tumačenju sekularnosti društva, koje je uspostavljeno Ustavom i važećim propisima ove zemlje", rečeno je iz ACIPS-a.

"Razlike u mišljenju, a naročito one koje se tiču svjetonazora, mogu biti korisne i voditi napretku društva samo ako se pravilno suprostave kroz argumentirane debate. I konačno, odluke koje se tiču suštinskih društvenih stvari, kao što je uvođenje vjeronauke u predškolske javne institucije moraju biti donesene od strane samih građana", saopćeno je.

"Zbog toga apleujemo na razum aktera ovog procesa, i pozivamo da se po prvi put na području Kantona Sarajevo sprovede demokratsko i legitimno sredstvo odlučivanja, odnosno referendum, nakon javne debate i kampanje, gdje će zainteresirane strane promovirati svoje stajalište", poručuju iz ACIPS-a.

"Svaka drugačija odluka dodatno će oštetiti i onako sve slabije društveno tkivo naše zajednice. Samo demokratske metode osiguravaju vjerodostojnost društvenih normi i promjena u društvu", zaključeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: