BiH
0

ACIPS upriličio debatu o publikaciji "Evropski pokret za evropski ustav BiH"

FENA
"Evropski pokret za evropski ustav BiH" naziv je publikacije i tema javne debate, koju su danas u Bihaću upriličili Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), u saradnji s Demokratskim centrom "Nove nade" i Koalicijom "Evropski pokret".

U ovoj publikaciji, čiji su autori Saida Mustajbegović i Sead Fetahagić, koju je izdao ACIPS, predstavljeno je istraživanje u kojem su determinirani nedostaci postojećeg Ustava BiH, te predložene preporuke kako bi se oni otklonili.

O tome su govorili izvršna direktorica ACIPS-a, Vanja Ibrahimbegović i jedan od autora publikacije, Saida Mustajbegović. U javnoj debati sudjelovali su učenici srednjih škola i studenti, te poslanici u Skupštini USK-a, Kenan Keserović i Albin Muslić, koji su o ovoj temi iznijeli svoje stavove i mišljenja.

Cilj ove publikacije je prikupiti što više relevantnih informacija o tome koji model Ustava bi BiH omogućio da funkcionira kao demokratsko i evropsko društvo. Istaknuto je kako većina građana naše zemlje nije upoznata o sadržaju postojećeg Ustava BiH, koji čak nije ni preveden s engleskog na bosanski jezik.