{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS tuži magazin DANI Vijeću za štampu

S
3.10.2008. u 15:40
0
15
ACIPS tuži magazin DANI Vijeću za štampu
0
Nakon što je današnje izdanje magazina DANI (03.10.2008., broj 590) prenijelo izjavu predsjednika ACIPS-a Sanela Huskića za koju on smatra da je netačna i nikad izrečena, u tekstu naslovljenom "Puna usta šuplje priče" na strani 44, ACIPS je podnio tužbu Vijeću za štampu BiH protiv ovog sedmičnika.


Sporni tekst odnosi se na monitoring predizbornih kampanja dvanaest stranaka u BiH, a kako ACIPS smatra izmišljena je izjava Sanela Huskića da je "Naša stranka zapravo jedina istinska multietnička partija" te da se "NSRB tretira kao de facto hrvatska, a SDPBiH kao de facto bošnjačka stranka".

"U metodologiji određivanja stranaka koje smo pratili, sve tri ove stranke identificirali smo kao multietničke," kažu iz ACIPS-a.

"Naglašavamo da ACIPS-ov monitoring predizbornih kampanja nije i ne smije biti u službi niti jedne političke stranke, niti se ACIPS svrstava uz bilo koju političku stranku u BiH. Ovo istraživanje rezultiralo je objektivnom analizom koja je javnosti i predstavljena. Također, u gore navedenom tekstu objavljeni su stari i nepotpuni rezultati monitoringa, iako su u vrijeme objavljivanja svim novinarima bili dostupni ažurirani podaci. Naime, podaci objavljeni u ovom broju magazina DANI odražavaju rezultate monitoringa prvih osam dana, odnosno od 05. 09. do 12.09.2008. Ti rezultati predstavljaju samo prve trendove i ne smiju se predstaviti kao konačni rezultati," stoji u saopštenju.

"Na ovaj način naše je istraživanje izmanipulirano i zloupotrijebljeno, a čitateljima i čitateljicama magazina DANI nisu predstavljene tačne informacije niti su profesionalno plasirane. Kao posljedica toga, dovodi se u pitanje inegritet i profesionalnost našeg istraživanja, kao i naših predstavnika. Stoga smo i uputili tužbu Vijeću za štampu i demantij redakciji magazina DANI," javljaju iz ACIPS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: