BiH
0

ACIPS traži da OHR jasno obznani sankcije za nacionalističku retoriku

Sarajevo-x.com
Nacionalistička retorika koja se ponovo pojavila nakon najnovijih istupa Milorada Dodika na Skupštini Srpskog nacionalog vijeća u Zagrebu prijeti da prebaci temu predizborne kampanje sa problema građana na nacionalističku retoriku sličnu predizbornoj kampanji od prije dvije godine, ističu iz ACIPS-a.

Da bi se izbjegla predizborna kampanja iz 2006. godine kada smo imali debatu o besmislenim budućim obećanjima kao što je raspad BiH, tražimo da OHR u slijedećih nekoliko dana jasno naznači kakve će biti sankcije za takvu retoriku u slijedećih četiri mjeseca.

Ukoliko OHR ne shvati da je apsolutno neophodno da se pravila političke igre definišu i ograniče za period od slijedećih četiri mjeseca, onda nema potrebe da BiH građani uopšte izlaze na izbore, jer će tema biti potpuno nevezana za njihove potrebe. Bivši visoki predstavnik je nakon napuštanja dužnosti rekao da je namjerno dopustio da se retorika pred izbore 2006. godine radikalizuje, da bi se pokazalo da je OHR još uvijek potreban, stoga se ovaj put mora hitno djelovati da bi se pokazalo da je OHR u stanju da ispuni svoju ulogu.

Također, Politički savjet ACIPS-a će tražiti od svih aktera civilnog društva da se angažuju da bi se spriječilo ponovno skretanje pažnje javnosti sa ogromne količine propusta i neispunjenih obećanja ove vlasti tako što će se nacionalna osjećanja staviti u prvi plan. Stoga, bitno je staviti fokus na probleme građana i odnos vlasti prema građanskim zahtjevima.

Podsjećamo da je ova vlast uspjela da pozicionira Bosnu i Hercegovinu kao posljednju u procesu EU integracija u regionu, da ne uradi ništa da se smanji nezaposlenost, da ne privuče niti jednu veliku stranu investiciju, da ne počne ozbiljniju izgradnju autoputeva, da ne reaguje na poskupljenja osnovnih životnih namirnica, da nas truje robnim rezervama sa isteklim rokom, da nema plan kako suzbiti maloljetničku delikvenciju, da ne donese Plan razvoja BiH, da ne sprovede Bolonjski proces reforme obrazovanja....itd, navodi se u saopštenju.