{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS: Protokol dokaz da su Silajdžić i Dodik svjesno kočili evropski put zemlje

F
2.10.2007. u 19:34
0
0
ACIPS: Protokol dokaz da su Silajdžić i Dodik svjesno kočili evropski put zemlje
0
ACIPS: Protokol dokaz da su Silajdžić i Dodik svjesno kočili evropski put zemlje
Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) ocjenjuje Protokol koji su potpisali Haris Silajdžić i Milorad Dodik dokazom da su ovi lideri svjesno kočili evropski put ove zemlje više od dvije godine. Oni su za to vrijeme jačali, a zemlja je potpuno zaustavljena u procesu EU integracija.
ACIPS, međutim, apelira na međunarodnu zajednicu da ne kažnjava nekonstruktivne političare preko procesa evropskih integracija, jer na taj način kažnjavaju isključivo obične građane.

Asocijacija ističe kako protokol Siljadžić - Dodik definitivno ukazuje na to da je BiH više od dvije godine bila talac političke instrumentalizacije i nadmudrivanja dva lidera, koji su za cilj imali isključivo to da polarizuju javnost i doprinesu snaženju nacionalističkih pozicija koje su zauzele njihove stranke.

Sada je jasno da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao potpisati prije godinu dana, navodi ACIPS i traži od međunarodne zajednicu da ne ohrabruje vaninstitucionalne dogovore bez konsultacije sa ostalim političkim faktorima i građanima.

Također, većina argumenata zbog kojih su oborene ustavne promjene u aprilu i zbog kojih se kočila reforma policije ovim sporazumom više ne stoje. Principi entitetskog i etničkog odlučivanja u radu policije, neuzimanje u obzir popisa iz 1991. godine, kao i nelogična struktura policijskih snaga, korak su unazad od svih dosadašnjih prijedloga, kako po pitanju rada policije tako i u vezi određenih segmenata ustavnih reformi.

ACIPS stoga poziva međunarodnu zajednicu da iz ovoga izvuče lekciju i u buduće ne dozvoli stvaranje politizacije tehničkih pitanja, koji spriječavaju integracijske procese u zemlji. Uvjetovanje političkih lidera procesom integracija ne funkcionira, već se time samo kažnjavaju građani ove zemlje.

-Smatramo da su i dalje potrebna snažna prisutnost međunarodne zajednice u BiH i uvjetovanje političara kako bi se stvorila pogodna politička klima, ali da se to ne smije raditi na štetu procesa EU integracija, smatra ACIPS.

Traži neupitnu podršku međunarodne zajednice potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer bez toga država i društvo trpe zbog ličnih i partijskih interesa etničkih lidera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: