BiH
0

ACIPS protestira zbog nejednakog tretmana EU prema Srbiji i BiH

FENA
Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Evropska unija upućuje vrlo opasnu poruku da se nekooperativnost, opstrukcija, nekorektnost prema susjednim državama i međunarodnoj zajednici, kao i destruktivno djelovanje isplate, ocijenio je danas ACIPS.

Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu (ACIPS) protestira zbog nejednakog tretmana Evropske unije prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija će ostvariti velike ekonomske koristi. Time će biti korak bliže Evropskoj uniji, a da nije ostvarila jedan od najvažnijih uvjeta – hapšenje Ratka Mladića.

U ACIPS-u naglašavaju kako ovim ne žele umanjiti značaj i potrebu za kritikama iznesenim u izvještaju EU koje se odnose na odsustvo napretka u provođenju reformi u BiH, ali se do određene mjere i taj manjak napretka treba povezati sa direktnim uplitanjem državnog vrha Srbije, srbijanskog parlamenta te najjačih stranaka u Srbiji u unutrašnje stvari BiH.

Ova asocijacija smatra kako se kontinuirano dovodi u pitanje suverenitet BiH, izazivaju tenzije te sabotira funkcioniranje i rad države i državnih organa.

"Zbog toga skrećemo pažnju Evropskoj uniji na negativnu poruku koju će primiti građani BiH. Ovo bi mogla biti tačka početka rasta euroskepticizma u BiH, što bi bilo pogubno za sve reformske procese i snage u ovoj zemlji", navodi se u saopćenju ACIPS-a.