BiH
0

ACIPS poziva parlamentarce u BiH da spriječe izolaciju zemlje

FENA
Alumni Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) pozvalo je državni i entitetske parlamente da donošenjem državnog plana izlaska iz krize spriječe izolaciju BiH nakon što nije potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

U pismu upućenom predsjednicima državnog i entitetskih parlamentata, ACIPS ocjenjuje nužnim sazivanje zajedničke sesije sva tri parlamenta, na kojoj će biti iznesen i usvojen ovaj državni plan i nova strategija EU integracija u preostalom periodu njihovog mandata.

ACIPS podsjeća da je na posljednjem zasjedanju Vijeća ministara EU ponovo potvrđeno da BiH nije spremna za potpisivanje Sporazuma, što predstavlja i zvaničnu potvrdu da je trenutna vlast katastrofalna i ovu zemlju vodi u aposolutnu izolaciju i stagnanciju.

-Ako nastavimo bilježiti ovakve negativne trendove, naš stupanj razvoja se sve više približava afričkim standardima. Stoga, pozivamo predsjednike državnog i dva entitetska parlamenta, da prihvate činjenično stanje, navodi ACIPS u pismu.

Također, mišljenja je da je to jedini način da se pokaže spremnost i ozbiljnost naspram građana koji žive u ovoj zemlji, te da se mobilišu postojeće snage u društvu kako bi se izašlo iz postojeće krize i spriječila gotovo izvjesna katastrofa.

Potpisivanje Sporazuma daleko je od puke formalnosti. Zaostajanje u procesu integracija sasvim izvjesno znači da će građanima BiH za manje od tri godine biti potrebna viza za putovanje u Hrvatsku, a malo zatim i u druge dvije susjedne zemlje.

Kako upozoravaju u ACIPS-u, nepotpisivanje Sporazuma znači i udaljavanje od značajnih iznosa novčane pretpristupne pomoći za razvojne i infrastrukturne projekte u BiH.

Ovaj novac je mogao biti iskorišten u svrhu jačanja naše ekonomije, izgradnje autoputeva, otvaranja novih radnih mjesta, razvoj poljoprivrede, kvalitetniju socijalnu uslugu.

Očekivati je, navodi ACIPS, da će se priliv stranih investicija dodatno smanjiti u BiH, te da će se kreditni rejting zemlje pogoršati. Također, može se očekivati i pad životnog standarda, povećanje siromaštva i svekoliku društvenu stagnaciju.

S obzirom na to da susjedne zemlje značajno napreduju u procesu EU integracije, BiH postaje najinferiornija zemlja regiona. Ona više neće biti partner u regionu, već će moliti za pomoć od Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ocjena je ACIPS-a.