{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS podržava Queer Festival

S
Sarajevo-x.com
8.9.2008. u 09:42
0
25
ACIPS podržava Queer Festival
0
ACIPS podržava Queer Festival
ACIPS podržava organizaciju prvog Queer Sarajevo Festivala, koji će se održati od 24. do 28. septembra, kao pozitivnu inicijativu da se otvoreno govori o različitostima, koje postoje u svakom, pa tako i bosansko-hercegovačkom društvu.
Smatramo da je porazno i nedopustivo da se u sekularnoj i demokratskoj državi kakva je BiH ova inicijativa interpretira kao provokacije bilo koje vrste i na taj način pokušava blokirati. Također, žestoko osuđujemo govor mržnje koji utječe na eskalaciju tenzija, saopšteno je danas iz ACIPS-a.

ACIPS podsjeća da je preambula Ustava BiH “Oslanjajući se na postovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakost […]” inspirirana Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima, kao i na to da je BiH obavezna da postuje Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i sve njene protokole. Time se zabranjuje diskriminacija na bilo kom osnovu. U Bosni i Hercegovini je takođe na snazi i Zakon o ravnopravnosti spolova, čiji Član 2 zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola i spolne orijentacije.

Sva dosadašnja ispoljavanja netolerancije, smaraju u ACIPS-u, govore o tome kako je bh. društvo zatvoreno i s predrasudama, te upozoravaju na potrebu preispitivanja normi i sistema vrijednosti. Zbog toga, ACIPS daje podršku udruženju Q u ovom bitnom koraku suprotstavljanja homofobiji i promicanju multikulturalnosti.

U odronu u Kairu 38 mrtvih

08.09.2008. u 09:53

Uragan Ike hara Kubom

08.09.2008. u 08:56
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: