BiH
0

ACIPS podržava Lajčakov odlazak iz BiH

FENA
Politički savjet ACIPS-a pozdravlja odluku visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da da ostavku na svoju funkciju.
  • Smatramo da je Lajčakov čin veoma odgovoran i zreo jer je postalo očigledno da njegovo djelovanje ne vodi BiH u pravcu Evropske unije dovoljno snažno, iako je mogao podnijeti ostavku iz odgovornosti prema građanima BiH, a ne zbog nove funkcije.

Lajčakovom ostavkom treba da se povedu i mnogobrojni domaći političari te da također odstupe sa svojih funkcija jer Lajčak nije jedini krivac za situaciju u kojoj se nalazimo.

Odstupanje Lajčaka je indikacija da Brisel nije zadovoljan učinkom trenutnog visokog predstavnika te je za očekivati zaokret u politici ove institucije s dolaskom novog visokog predstavnika.

  • Novi pravac OHR-a mora biti u osnaživanju državnih institucija potrebnih za brže EU integracije, reformu Ustava, i onemogućavanje retorike mržnje i nacionalizma.

BiH je ušla u veoma bitnu godinu i neophodna joj je jaka podrška međunarodnih predstavnika kao i predanost domaćih političara kako bi sprovela sve neophodne reforme, navodi se u današnjem saopćenju političkog savjeta ACIPS-a.