BiH
0

ACIPS osuđuje enormno povećanja plaća i naknada u državnom parlamentu

FENA
Asocijacija Alumni Centra za interdisiplinarne postdiplomske studije (ACIPS) oštro osuđuje enormno povećanje plaća i naknada zastupnicima državnog parlamenta.

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao član ACIPS-a Sanel Huskić, Asocijacija nema ništa protiv da državni službenici, policajci, stručni savjetnici budu adekvatno plaćeni, ali se protivi sramotnom povećanju primanja zastupnicima.

ACIPS je ranije iznio prijedlog prema kojem plaće zastupnika ne bi smjele biti veće od četiri prosječne plaće u BiH, što znači da ne smiju biti veće od 2.680 maraka.

Ovakvu sugestiju zastupnici nisu uzimali u obzir, nego su povećali plaće i naknade za više od 100 posto, što budžet države košta 18 miliona KM godišnje. To je sramotno u uvjetima kada građani žive na rubu egzistencije, ističu u ACIPS-u.

Također, ocjenjuju da su članovi državnog parlamenta priliku za povećanje plaća i naknada iskoristili u vrijeme kada je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić, čime je najviše bila zaokupljena javnost.