BiH
0

ACIPS oštro osuđuje inicijativu o povećanju plaća bh. parlamentaraca

FENA
Politički savjet Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) oštro osuđuje posljednju inicijativu parlamentaraca na državnom nivou da podignu svoje plaće više od 100 posto u odnosu na dosadašnja primanja.

Ovaj savjet predlaže da se tokom naredne parlamentarne procedure utvrdi da sva uvećanja ne smiju biti veća od četiri prosječne plaće, odnosno 2.680 KM kao, što je i praksa većine zemalja u okruženju.

ACIPS smatra da bi, ukoliko se sagleda trenutna situacija u BiH i predhodni rad zastupnika u parlamentu, bilo realno da se i sada već visoke plaće koje oni primaju ne povećavaju nego smanje.

Prema usvojenim principima Prijedloga zakona o platama i nadoknadama u institucijama BiH, predviđeno je povećanje koje je više od 100 posto za zastupnike, dok je za državne sluzbenike, zbog kojih se navodno donosi novi zakon, uvećanje od svega nekoliko procenata, naprimjer za policajce to uvećanje iznosi 2 posto, navodi Politički savjet ACIPS-a u saopćenju za javnost.

Zaključuje kako je ovom kalkulacijom predviđena novčana nadoknada od 5.000 KM do 6.000 KM mjesečno za parlamentarce BiH, čija zemlja ima zvaničnu stopu nezaposlenosti od oko 40 posto, gdje oni koji i rade zarađuju u prosjeku oko 670 KM neto, sa ogromnom penzionerskom populacijom sa prosjecnim penzijama od 280 KM i gdje oko 50 posto stanovništva živi na rubu opstanka.