BiH
0

ACIPS: Ostavkom Nikole Špirića svjesno se otvara mogućnost kolapsa države

FENA
Nakon analize ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, Asocijacija alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) smatra da se ovim potezom svjesno otvara mogućnost kolapsa države.

Iz ACIPS-a apeliraju na političke lidere, posebno članove Predsjednistva BiH da shvate dubinu trenutne krize i naredne odluke donesu u kontekstu imperativa evropske budućnosti naše zemlje.

U saopćenju se navodi da, ukoliko se ostavka usvoji, navidjelo će izaći sve kontradikcije Daytonskog ustava koje će biti interpretirane kako kome bude odgovaralo. Na taj način se međunarodna zajednica izaziva da maksimalistički implementira nedavno donesene mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka zbog kojih Špirić i podnosi ostavku.

Dodaje se da se ostavkom provocira visoki predstavnik na korištenje ovlasti, što bi sigurno produbilo trenutnu krizu bosanskohercegovačkog društva.

"Ako bi Predsjedništvo BiH usvojilo ostavku, predviđamo da bi zastoj vlasti trajao mjesecima, a možda i do sljedećih izbora. Postavlja se pitanje kapaciteta vlade u tehničkom mandatu da potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i implementira EU obaveze", upozoravaju iz ACIPS-a.

Dodaje se da se ovim dugoročno ugrožava ekonomska i politička stabilnost zemlje i provocira međunarodna izolacija.