BiH
0

ACIPS: Novog rata ne može i neće biti

FENA
Asocijacija alumni centar za interdisciplinarske postdiplomske studije (ACIPS) i general u penziji Jovan Divjak uputili su čestitku povodom Dana državnosti BiH s porukom da novog rata ne može i neće biti.
  • Neke osobe u našem društvu, iako na odgovornim funkcijama, ponašaju se krajnje neodgovorno. Simulirajući razne scenarije koji skreću pažnju sa stvarnih problema, pokušavaju zataškati svoje neuspjehe, poručuju iz ACIPS-a.

Umjesto da se bave stvarnim problemima, kaže se u saopćenju, oni prave vještačke požare i onda se pretvaraju da ih gase.

Iako je prema istraživanjima javnog mnijenja u BiH prisutan određni broj osoba koje su spremne ratovati, taj postotak, a samim tim i njihov utjecaj su zanemarljivi.

Veliki broj građana i građanki oba entiteta i Distrikta Brčko žive na granici siromaštva, a stvaranjem kriza i tenzija odlazi se od pravih ka imaginarnim problemima.

Time se produbljuje osjetan jaz bosanskohercegovačkog društva.

  • Instistiramo da primarni cilj naše zemlje mora biti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer bi u suprotnom, regionalna i međunarodna izolacija bile neminovan ishod. Ono čega se treba plašiti upravo je takva izolacija koja je stvarni problem BiH. To nas vodi u još veće siromaštvo, poručuju iz ACIPS-a.

Iz ovog udruženja pozivaju građane i građanke BiH da ne nasjedaju na jeftine trikove i da od svojih političkih predstavnika i predstavnica zahtijevaju da se bave rješavanjem stvarnih problema.