{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS: Nema regionalne saradnje bez države BiH

S
10.1.2008. u 15:29
0
0
ACIPS: Nema regionalne saradnje bez države BiH
0
ACIPS: Nema regionalne saradnje bez države BiH
Jednostrano uspostavljanje saradnje između Narodne Skupstine Republike Srpske i Republike Srbije, mimo države BiH i njenih nadležnih institucija, potencijalno narušava suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, stav je Politickog savjeta ACIPS-a.
Saradnja je uspostavljena na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima, 26. septembra 2006. godine u Banja Luci.

I jedna i druga strana kao argument i osnovu za sporazum navode činjenicu da Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, tj. Ustav BiH, u članu III 2.a. jasno kaže da "entiteti imaju pravo na specijalne paralelne odnose sa susjednim državama", međutim, namjerno zanemaruju činjenicu da specijalni paralelni odnosi moraju biti u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH. Ovo je krucijalna stvar na koju Politički savjet upozorava i sa tim u vezi zahtjeva slijedeće:

1. Od Predsjedništva BiH traži se da hitno podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog opasnog Sporazuma i svih aneksa koji su iz njega proizašli.

2. Traži se da se prilikom uspostavljanja međunarodnih veza i saradnje obavezno konsultuju nadležne državne institucije i da se u ovom slučaju saradnja ozvaniči potpisivanjem sporazuma između državnih parlamenata Srbije i BiH.

3. Predlaže se da Parlament BiH u što kraćem vremenu krene u "ofanzivu" i ponudi specijalne odnose parlamentima Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kako bi se postavila krovna parlamentarna saradnja i institucijski mehanizmi koji bi na taj način dali povoljan okvir za politike entiteta i njihovih parlamenata.

4. Traži se da se u nastupajućoj reformi Ustava BiH insistira na ukidanju mogućnosti za paralelne specijalne veze bez supervizije i koordinacije državnih organa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: