{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS: Ne donositi odluke u energetskom sektoru bez strateškog planiranja

S
18.1.2008. u 13:32
0
0
ACIPS: Ne donositi odluke u energetskom sektoru bez strateškog planiranja
0
ACIPS: Ne donositi odluke u energetskom sektoru bez strateškog planiranja
Zadnje nesuglasice unutar vladajuće koalicije u vezi sa iskorištavanjem elektro- energetskih potencijala su direktno uzrokovane nedostatkom opšte strategije razvoja Vlade FBiH, a pogotovo Ministarstva rudarstva, energetike i industrije.
Od samog konstituisanja vlasti nakon prošlih opštih izbora, ACIPS kontinuirano traži da država BiH i entiteti odmah pristupe donošenju strategija razvoja da bi se usmjerili dodatni prihodi ostvareni nakon uvođenja PDV-a i izbjegle greške slične onima koje je napravila Vlada FBiH.

Situacija u sektoru energetike u čitavoj BiH je slicna i direktno je uzrokovana nedostakom kompetentnosti resornih ministarstava i njihovim kontinuiranim odbijanjem da donesu strateške dokumente.

Apsurdno je da se bez strategije donose odluke koje vrijede nekoliko milijardi maraka a koje će imati veoma značajne ekonomske, socijalne i ekoloske posljedice.

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, nema razvojnu strategiju i djeluje na nivou dnevnih špekulacija.

Pored potrebe za donošenjem strategije razvoja i iskorištavanja elektro-energetskih potencijala, Vlada FBiH treba da donese okvirnu strategiju razvoja koja će biti u skladu sa Državnim razvojnim planom i Strategijom razvoja RS-a. U međuvremenu ne bi trebalo donositi nikakve "velike odluke" u energetskom sektoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: