BiH
0

ACIPS: Moraju se dogoditi stravični zločini da bi institucije reagovale

Sarajevo-x.com
Povodom dva stravična kriminalna djela koja su počinili maloljetnici, a koji su rezultirali smrću 72-godišnje starice i 17-godišnjeg mladića, ACIPS je osudio najprije zlodjela, ali i nadležne institucije koje nisu donijele odgovarajuće zakonske i akcione planove kako bi se ovakva dešavanja što prije suzbila i ograničila.

"Sigurnost građana i sloboda kretanja ozbiljno su narušene nakon dva stravična događaja u posljednjih mjesec dana. Podsjetimo, prvo je ispred ulaza u zgradu polivena benzinom i zapaljena 72-godišnja starica koja je nakon sedmicu dana u bolnici preminula. Počinioci: maljoletni delikventi", stoji u ACIPS-ovom saopćenju.

"Zatim je u tramvaju, na Marindvoru, bez ikakvog povoda brutalno izboden 17-godišnji mladic, koji je preminuo u bolnici usljed krvarenja. Jedan od počinitelja: maloljetnik, a grupa počinitelja od ranije poznata policiji! Policija je počinioce i jednog i drugog djela vrlo brzo uhapsila i najavila da će se uskoro poraditi na izradi Akcionog plana za suzbijanju ovakve vrste kriminala na sarajevskim ulicama", navode iz Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije.

"Politički savjet ACIPS-a smatra sramotnom ovakvu kasnu reakciju, kada je u pitanju izrada Akcionog plana, jer, izgleda, trebalo je da se dese stravični zločini, pa da se tek onda krene u planiranje njihovog suzbijanja. Posebice, kritiziramo sve nadležne institucije sto do sada nisu ustanovile Zavode u kojima bi se smijestali maloljetni prijestupnici/delikventi. To je temelj za bilo kakvo plansko obračunavanje sa ovakvom vrstom kriminala", dodaje se.

Iz ACIPS-a poručuju da nadležne institucije, stoga, trebaju što prije učiniti konkretne poteze, izaći na ulice i zaštiti svoje građane.

"Takodjer, isticemo i da je fokus sa stvarnog problema u nekim medijima bio pomjeren na nacionalnu pripadnost žrtava i počinioca zločina. Takav je slučaj bio kada su pojedine partije smrt starice u Sarajevu iskorstile za potezanje priče 'o ugroženosti Srba', pojedini mediji eksluzivno su navodili da su staricu zapalila dva mladića 'romske nacionalnosti', dok je tragično stradali mladić bio učenik Katoličkog školskog centra. Ovakav način izvještavanja o temama koje se tiču svih građana neprihvatljiv je", stav je Političkog savjeta ACIPS-a.