BiH
0

ACIPS: Mjere Vlade FBiH zakašnjele i neadekvatne

Sarajevo-x.com
Zadnji val poskupljenja dokazao je da Vlada FBiH nema jasnu strategiju niti adekvatne mehanizme za ublažavanje cjenovnog udara na socijalno najugroženiju kategoriju stanovništva. Činjenica da ne postoji dugoročno rješenje je neprihvatljiva jer najnovija istraživanja navode da je preko 50% stanovništva na pragu apsolutnog siromaštva.

Politicki savjet ACIPS-a (Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije) traži od Vlade FBiH i njenog predsjednika Nedžada Brankovića da napravi strategiju interventnih mjera. Mjere koje Vlada FBiH trenutno poduzima zakašnjele su i nisu adekvatne, navodi se u ACIPS-u.

Osim najavljenog formiranja savjetodavnog tijela i izrade novog Zakona o kontroli cijena, u ACIPS-u smatraju da je neophodna izrada strategije. Traži se i da premijer Branković istinski istraži nedostatke sistema i mehanizama za ublažavanje cjenovnog udara. Ti nedostaci neće se otkloniti kadrovskim promjenama, ukoliko se ne dese i suštinske promjene, kaže se u ACIPS-u.

"Odgovorne vlade, što nije slučaj sa FBiH, za situacije naglog poskupljenja spremaju se na dva načina, tj. kroz osmišljavanje kratkoročnih i dugoročnih rješenja. Kratkoročna rješenja odnose se na aktivaciju robnih rezervi i distribuciju novčanih olakšica. Zadnja aktivacija robnih rezervi u FBiH, upamćena je po skandalima, a ne po onome što im je i svrha, tj. da pomogne najugroženijim. Ono sto je demonstrirano je nerad, nekompetentnost i korupcija, a najsvježiji primjer toga je skandal sa jestivim uljem", saopćeno je iz ACIPS-a.