|

ACIPS: Hitno usvojiti novu državnu strategiju za integraciju BiH u Evropu

ACIPS: Hitno usvojiti novu državnu strategiju za integraciju BiH u Evropu
0
F
FENA
19.10.2007. u 13:52
0
komentara
0

dijeljenja
ACIPS: Hitno usvojiti novu državnu strategiju za integraciju BiH u Evropu
Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) pokrenula je inicijativu koju je prihvatilo 30 organizacija u BiH i izvan nje da Parlamentarna skupština BiH i dva entitetska parlamenta sazovu zajedničku sesiju i usvoje državni plan izlaska zemlje iz krize te novu strategiju njene evrointegracije.
Inicijativa je u formi otvorenog pisma upućena državnom i entitetskim parlamentima u BiH. Politički savjet ACIPS-a i 30 organizacija naglašavaju da zaostajanje BiH u procesu evropskih integracija može značiti njen put u katastrofu.

"Odluka Vijeća ministara EU potvrdila je da je BiH na najnižem stupnju procesa integracija u regionu.
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju daleko je od puke formalnosti. Zaostajanje u procesu integracija sasvim izvjesno znači da će građanima BiH za manje od tri godine biti potrebna viza za putovanje u Hrvatsku, a malo zatim i u druge dvije susjedne zemlje.

Nepotpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju znači i udaljavanje od značajnih iznosa novčane pretpristupne pomoći za razvojne i infrastrukturne projekte u BiH. Taj novac je mogao biti iskorišćen za jačanje naše ekonomije, izgradnju autoputeva, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj poljoprivrede, kvalitetniju socijalnu uslugu i slično. Očekivati je da će se priliv stranih investicija dodatno smanjiti u BiH te da će se pogoršati kreditni rejting zemlje.
Očekivati je i pad životnog standarda, povećanje siromaštva i svekoliku društvenu stagnacijua", stoji u ovom otvorenom pismu.

BiH postaje najinferiornija zemlja regiona jer njeni susjedi značajno napreduju u procesu evrointegracija.

Zbog toga se ACIPS i 30 organizacija, potpisnica inicijative, plaše da BiH više neće biti partner regionalnim zemljama već će moliti za pomoć od Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Te će zemlje moći donositi odluke koje će se direktno ticati budućnosti BiH, upozoreno je.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.