BiH
0

ACIPS: BiH nezaštićena zbog posvađanih političara

Sarajevo-x.com
ACIPS je pozvao Ministarstvo vanjskih poslova da Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, ali i ambasadi Srbije pošalje jasnu poruku u vezi s negiranjem BiH predsjednika Borisa Tadića. ACIPS također napominje da neodgovorna i posvađana koalicija na vlasti u našoj državi ne može štititi državni interes i suverenitet BiH.

"Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH i ministra Svena Alkalaja, da u duhu obaveza koje podrazumijeva njegov položaj, izda jasnu diplomatsku notu ambasadi Republike Srbije u BiH, te pošalje jasnu poruku prema EU i Ujedinjenim nacijama, u vezi sa dva post-izborna govora dosadašnjeg i budućeg predsjednika Srbije Borisa Tadica", stoji u ACIPS-ovom saopćenju.

"Naime, u svojim govorima, nabrajajući susjedne zemlje, u kojima su glasali državljani Srbije na jučerasnjim izborima, Boris Tadić je dva puta spomenuo Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju i Republiku Srpsku. BiH nije bila na toj listi. Da se to desilo jednom mogli bismo vjerovati da se radilo o lapsusu. No, s obzirom da je ista 'greška' napravljena u oba govora, očito je riječ o prikrivenoj politici koja pokušava da obezvrijedi Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao partnera u regionu u zajedničkoj politici suradnje u kontekstu EU integracija. Štaviše time se iz susjedne drzave šalje poruka o 'državnom' statusu jednog dijela naše zemlje i 'lapsusom' se grubo narušava i ugožava suverenitet BiH", naglašavaju iz ACIPS-a (Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije).

Prema mišljenju ACIPS-a ovakve poruke "demokratske i proevropske opcije" u Srbiji su krajnje zabrinjavajuće. Oni naglašavaju da možemo apelovati prema Srbiji, ali ne i zahtijevati. Zahtijevati možemo samo od naših institucija i izabrane vlasti te vladajuće koalicije da počne raditi svoj posao, da počne na pravi način štititi suverenitet i opstojnost naše zemlje.

"Nažalost, sa trenutno posvađanom koalicijom na vlasti, naša zemlja je nezastićena od svih sličnih uvreda i povreda međunarodnih normi i standarda. Ako se stvari hitno ne promijene, uskoro ćemo vidjeti kako Srbija, sa svom svojom neprihvatljivom retorikom, ide naprijed u procesu integracija i kako se Srbiji ukida vizni režim, dok građani BiH ostaju poniženi i sami na začelju procesa integracija", stoji u saopćenju ACIPS-a.

ACIPS naglašava da će to biti prvenstveno odgovornost naše vlasti, i zato insistiraju da se svi kapaciteti usmjere ka pronalaženju odluke o reformi policije do 15. februara.