Traži odgovornost
52

Aćimović: Tegeltija i Vijeće ministara trebaju podnijeti ostavke nakon izvještaja Evropske komisije

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Redovni godišnji izveštaj o napretku država Zapadnog Balkana u pregovorima s EU, koji donosi pregršt kritika na rad vlasti u našoj zemlji, danas je glavna tema političkih razgovora u BiH.
Ekonomista Draško Aćimović za Klix.ba kaže da je za njega izvještaj o "nenapretku BiH bio očekivan i u potpunosti oslikava stanje BiH u posljednjoj godini".

"Problemi u pravosuđu, korupcija, kriminal, manipulacija političara građanima putem medija, problemi ljudskih prava i uglavnom ako prevedemo s diplomatskog rječnika i postavimo na skali od jedan do pet, BiH je dobila slabu jedinicu", smatra Aćimović.

Pokušaji vlasti da predstavi stvari poput izbora u Mostaru, dodaje, koji su temeljno ljudsko pravo na izbore ili dopune strategije o ratnim zločinima kao ogroman uspjeh, su naišli na pojačan otpor u Briselu, jer misliti da oni nemaju uvid u sve segmente situacije u BiH je bilo više nego pogrešno i iritantno.

"EU ima tačan uvid i ovaj izvještaj je odraz stvarnosti u BiH nad kojim se svi građani moraju zamisliti. Naravno i raspodjela investicijskih sredstava EU iz plana o razvoju ovog regiona bit će u skladu s reformama. BiH je na samom začelju i dobit će najmanje", kaže on.

Dodaje kako u svim zemljama Evrope zvaničnici koji su napravili ovakve greške ne mogu ni trenutka više ostati na svojim pozicijama.

"Predsjedavajući Vijeća ministara je dužan da podnese ostavku, Vijeće ministara da se transformiše i da se uz podršku EU napravi ekspertno Vijeće ministara koje će imati za cilj da zaustavi ogromne probleme koji su vidljivi i po ogromnom padu BDP-a od 10,8 procenata u drugom kvartalu", zaključio je Aćimović.