Snijeg u novembru
30

AccuWeather najavljuje oluje na Balkanu tokom jeseni, moguće su i poplave

M. N.
Meteorološki servis AccuWeather objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine u kojoj za Balkan predviđa povremeno olujno nevrijeme kakvo nas je pogađalo tokom ovog ljeta.

Jake kiše padat će po nekoliko dana zaredom što će stvoriti preduvjete za pokretanje klizišta i poplava. Ovakvo vrijeme najviše se predviđa u oktobru i novembru. Na Balkanu se očekuje da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Potencijalni prodor hladnog zraka s istoka i sjevera u kasnoj jeseni donijet će obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

"Često nestabilno vrijeme imat će negativan utjecaj na agrokulturu i vanjske aktivnosti u ovoj regiji", rekao je meteorolog Tyler Roys.

U većem dijelu Evrope očekuju se natprosječne temperature, ali će se istočna Evropa suočiti s oštrim prelazom iz jeseni u zimu.

Sezona će početi blagim vremenom, ali se predviđaju hladniji dani od oktobra do novembra. U Ukrajini i Bjelorusiji snijeg se očekuje krajem novembra.

Olujni vjetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj koji će možda uzrokovati nedostatak električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja. Postoji i opasnost od poplava.

Nasuprot tome, Portugal i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama koje će donijeti i rizik od požara. Tokom septembra će biti toplo i suho vrijeme koje će zahvatiti i jug Francuske. Nagla promjena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.

Područje od Francuske do Poljske će imati ugodnu jesen bez velikih kiša. Većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni. Promjena se očekuje krajem novembra.