BiH
5

Account: Javne ustanove i preduzeća nemaju utvrđene kriterije zapošljavanja

FENA
Oko polovine anketiranih javnih ustanova i javnih preduzeća nema utvrđene kriterije zapošljavanja i pristupa radnim mjestima, pokazuju rezultati istraživanja o zapošljavanju i pristupu radnim mjestima u javnim institucijama u BiH, a koje je provela Antikorupcijska mreža organizacije civilnog društva (Account).

Rezultate istraživanja su na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu prezentirali direktorica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz, Eldin Karić, direktor projekta Account, Ervin Turbić, predsjednik Udruženja građana Justicia iz Srebrenika, te Radan Spasojević iz UG "Tender" i član Mreže.

Istraživanje je obuhvatilo 300 organa javne uprave (ministarstva, agencije, upravne organizacije, organi lokalne samouprave), 106 javnih ustanova i 77 javnih preduzeća na različitim nivoima vlasti.

Turbić je kao primjer naveo raspisivanje konkursa u nekoj od javnih ustanova i kaže da je gotovo polovina od ukupnog broja ispitanika izjavila da nije obavezno raspisivati javne oglase prilikom zapošljavanja, a da o prijemu novih radnika odlučuju direktori ili upravni odbori kojima je dodijeljeno diskreciono pravo odlučivanja.

Smatra da novim zakonskim propisima potrebno je ukinuti diskreciono pravo te da to pravo treba svesti na najmanju moguću mjeru, jer zakonski propisi treba da se temelje na principima transparentnosti i odgovornosti javnih institucija.

Da bi se poboljšalo trenutno stanje u oblasti zapošljavanja i pristupa radnim mjestima, koje je po rezultatima istraživanja ocijenjeno vrlo niskom ocjenom, potrebna je hitna provedba harmonizacije svih zakonskih propisa i općih akata na svim nivoima vlasti s odredbama Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Karić je zaključio i da je potrebno da nadležni organi urade reviziju internih akata, prije svega, pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, i prilagode ih stvarnim potrebama javnih institucija.