{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abu Hamza ostaje u Imigracionom centru

S
7.2.2012. u 13:49
0
109
Abu Hamza ostaje u Imigracionom centru
0
Abu Hamza ostaje u Imigracionom centru
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu danas je donio dvije presude u slučajevima Al Hamdani i Al Husin protiv Bosne i Hercegovine. One će postati konačne ukoliko u toku naredna tri mjeseca nijedna od strana u ovim postupcima ne podnese zahtjev za njihovo preispitivanje.
U slučaju sirijskog državljanina Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio je kako u sadašnjim okolnostima ne postoje uvjeti za njegovu deportaciju u Siriju, zbog potencijalne prijetnje da bi time bio izložen torturi i nehumanom postupanju.

Imad Al Husin će i u narednom periodu u skladu sa odlukom o protjerivanju i stavljanju pod nadzor ostati u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Očekuje se i pokretanje procedure za pronalazak treće, sigurne zemlje u koju bi bi ovaj sirijski državljanin, a koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH, mogao biti deportovan.

U slučaju Fadhila Al Hamdanija, kojeg su sigurnosne strukture BiH proglasile prijetnjom po nacionalnu sigurnost naše zemlje, utvrđeno je kako nema smetnji za njegovu deportaciju u Irak. Tvrdnje njegove strane o mogućoj izloženosti nehumanom postupanju odbačene kao neosnovane uz šta je naveden i podatak da je u posljeratnom periodu bez posljedica u dva navrata boravio na području te zemlje te da je 2007. godine u Beču uredno dobio irački pasoš.

U oba ova slučaja Evropski sud za ljudska prava utvrdio je povredu Konvencije o ljudskim pravima u periodu od njihovog smještanja pod nadzor u Imigracioni centar pa do donošenja odluke o njihovom protjerivanju.

Time je zapravo utvrđena neusklađenost Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH sa Konvencijom o ljudskim pravima, jer pomenuti zakon daje mogućnost Službi za poslove sa strancima da i prije donošenja odluke o protjerivanju stranom državljaninu odredi mjeru stavljanja pod nadzor, što nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima.

"Vrijedi napomenuti da su u izradi Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH pored domaćih učestvovali su i eksperti UNHCR-a, OHR-a i Evropske komisije.

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je kako nema povrede Konvencije o ljudskim pravima u oba slučaja nakon datuma donošenja odluke o protjerivanju ove dvojice stranih državljana. Sve pritužbe aplikanata, a koje se odnose na period nakon odluke o deportaciji odbačene su kao neosnovane", saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: