{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abu Hamza ostaje u Imigracionom centru

S
7.2.2012. u 13:49
0
109
Abu Hamza ostaje u Imigracionom centru
0
Abu Hamza ostaje u Imigracionom centru
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu danas je donio dvije presude u slučajevima Al Hamdani i Al Husin protiv Bosne i Hercegovine. One će postati konačne ukoliko u toku naredna tri mjeseca nijedna od strana u ovim postupcima ne podnese zahtjev za njihovo preispitivanje.
U slučaju sirijskog državljanina Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio je kako u sadašnjim okolnostima ne postoje uvjeti za njegovu deportaciju u Siriju, zbog potencijalne prijetnje da bi time bio izložen torturi i nehumanom postupanju.

Imad Al Husin će i u narednom periodu u skladu sa odlukom o protjerivanju i stavljanju pod nadzor ostati u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Očekuje se i pokretanje procedure za pronalazak treće, sigurne zemlje u koju bi bi ovaj sirijski državljanin, a koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH, mogao biti deportovan.

U slučaju Fadhila Al Hamdanija, kojeg su sigurnosne strukture BiH proglasile prijetnjom po nacionalnu sigurnost naše zemlje, utvrđeno je kako nema smetnji za njegovu deportaciju u Irak. Tvrdnje njegove strane o mogućoj izloženosti nehumanom postupanju odbačene kao neosnovane uz šta je naveden i podatak da je u posljeratnom periodu bez posljedica u dva navrata boravio na području te zemlje te da je 2007. godine u Beču uredno dobio irački pasoš.

U oba ova slučaja Evropski sud za ljudska prava utvrdio je povredu Konvencije o ljudskim pravima u periodu od njihovog smještanja pod nadzor u Imigracioni centar pa do donošenja odluke o njihovom protjerivanju.

Time je zapravo utvrđena neusklađenost Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH sa Konvencijom o ljudskim pravima, jer pomenuti zakon daje mogućnost Službi za poslove sa strancima da i prije donošenja odluke o protjerivanju stranom državljaninu odredi mjeru stavljanja pod nadzor, što nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima.

"Vrijedi napomenuti da su u izradi Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH pored domaćih učestvovali su i eksperti UNHCR-a, OHR-a i Evropske komisije.

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je kako nema povrede Konvencije o ljudskim pravima u oba slučaja nakon datuma donošenja odluke o protjerivanju ove dvojice stranih državljana. Sve pritužbe aplikanata, a koje se odnose na period nakon odluke o deportaciji odbačene su kao neosnovane", saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: