{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abu Hamza ostaje u imigracionom centru

S
17.12.2009. u 16:17
0
54
Abu Hamza ostaje u imigracionom centru
0
Abu Hamza ostaje u imigracionom centru
Ustavni sud BiH danas je odbacio apelaciju Al Husina Imada, poznatijeg kao Abu Hamza, kojom je tražio preispitivanje više presuda Suda BiH kojom je potvrđeno produženje nadzora nad njim u Ustanovi za prihvat stranaca - Imigracioni centar Istočno Sarajevo.
Abu Hamza je tražio preispitivanje presuda kojim je potvrđeno produženje njegovog nadzora, koje je utvrđeno u relevantnom upravnom postupku, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Ante Zečevića podnesenu zbog nezakonitog statusa, jer je smješten na Odjeljenje za izdržavanje mjere bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

U obrazloženju se navodi da je u tom predmetu utvrđena povreda Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je zaključio da nadležne vlasti ne poštuju materijalnopravne i institucionalne standarde iz Ustava BiH kada je riječ o licima koja krivično djelo učine u stanju neuračunljivosti.

Vladi distrikta Brčko naloženo je da preduzme korake radi osiguranja apelantovih ustavnih prava, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH riješio je jedan zahtjev za donošenje privremene mjere i 208 pojedinačnih apelacija.

Od toga Sud je riješio 21 apelaciju u meritumu, 77 apelacija je odbacio zbog očigledne neosnovanosti, a 110 apelacija je odbacio zbog drugih razloga nedopustivosti, kao što su protekao rok za podnošenje, neiscrpljivanje pravnih lijekova, nenadležnost Ustavnog suda BiH.

U više meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na ovoj sjednici u osam od 21 meritorne odluke Ustavni sud BiH raspravljao je o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

Narednu sjednicu Vijeća od pet sudija Ustavni sud BiH će održati 12. januara 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: