BiH
0

Abu Hamza ostaje u Imigracionom centru

SRNA
Imad el Husein, poznatiji kao Abu Hamza, ostaje do daljeg u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu dok Sud BiH ne donese odluku, izjavio je Srni direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić.

"Ta apelacija protiv našeg rješenja je njemu odbijena. Nisam još dobio presudu Ustavnog suda BiH, ali to nije ništa novo, jer je ranije Sudu BiH dostavljena odluka da se preispita ranija odluka jer Abu Hamza u skladu sa Evropskom konvencijom traži pravo na porodični život", rekao je Mektić.

On je naglasio da Služba za poslove sa strancima BiH, s obzirom da je Abu Hamza proglašen kao osoba koja predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti BiH, želi da ga deportuje iz BiH.

"I mi i dalje čekamo da Sud BiH preispita tu svoju raniju odluku i da se donese definitivna odluka. Do tada ćemo ga držati u Imigracionom centru", dodao je Mektić.

Odgovarajući na pitanje kada očekuje definitivnu odluku Suda BiH, Mektić je rekao da "što se njega tiče to je trebalo biti već davno završeno".

Ustavni Sud BiH prihvatio je apelaciju Abu Hamze kojom je Sudu BiH naloženo da ponovi postupak i razmotri dokaze kako bi utvrdili da li bi njegovo protjerivanje iz BiH bilo opravdano, te da li bi se time prekršila Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.