Služba za poslove sa strancima
0

Abu Hamza mora napustiti BiH

SRNA
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da je ova služba donijela rješenje prema kojem Imad El Husin poznatiji kao Abu Hamza mora da napusti BiH, jer i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Mektić je rekao da Abu Hamza na rješenje, koje mu je uručeno 18. juna, ima pravo žalbe Ministarstvu bezbjednosti BiH u roku od osam dana.

"Donijeli smo novo rješenje u kojem smo ostali na stanovištu da on ne može dobiti boravak u BiH i da mora napustiti BiH, jer i dalje stojimo na stanovištu da je Abu Hamza prijetnja po nacionalnu bezbjednost i da to isključuje njegovo pravo na porodični život i da se ne kosi sa povredom ljudskih prava", rekao je Mektić.

On je podsjetio da je novo rješenje doneseno nakon što je Sud BiH, na osnovu apelacije Ustavnog suda BiH, naložio Službi za poslove sa strancima BiH da preispita svoje prvo rješenje kojim je ova služba odbila zahtjev Abu Hamze za boravkom u BiH i odredila mu mjeru udaljenja iz zemlje.

Komentarišući nedavni incident u Imigracionom centru u Lukavici u kojem je Abu Hamza bacio stolicu na stražara, Mektić navodi da Sirijac želi da isprovocira neku situaciju u kojoj bi eventualno pokušao da bude žrtva. 

"Sigurno je da u tome neće uspjeti i mi ćemo u njegovom slučaju apsolutno poštovati zakonitosti, a u ovom slučaju to govori da Abu Hamza ne može da dobije boravak i da mora ići iz BiH", kaže Mektić.

On dodaje da Abu Hamza ovakvim postupcima samo nastavlja sa svojim drskim, agresivnim i inkrimisanim ponašanjem što je bilo slučaj i ranije, kada je izvršavao protivpravna hapšenja ljudi za što je i osuđivan.
"Odjeljenje unutrašnje kontrole Imigracionog centra provodi istragu o ovom incidentu nakon čega će protiv Abu Hamze biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu najvjerovatnije naredne sedmice", rekao je Mektić.

Sirijac Abu Hamza, priveden je 5. oktobra u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, gdje je smješten u statusu stranca proglašenog opasnim po nacionalnu bezbjednost i bez regulisanog boravka u BiH.