BiH
650

Abu Hamza će uskoro biti pušten na slobodu i neće moći biti protjeran izvan BiH

Piše: S. H.
Usvajanjem novog Zakona o strancima koji je usklađen s neophodnim direktivama Evropske unije (EU), između ostalog je definisano i to da se strani državljani ne mogu držati u pritvoru duže od 18 mjeseci. To znači da će dugogodišnji pritvorenik u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu Imad el-Husin (Abu Hamza) uskoro biti na slobodi.

Abu Hamza se u Imigracionom centru nalazi već sedam godina, jer je okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu sigurnost. On je porijeklom iz Sirije, a u BiH je došao još 1980-ih godina. Za vrijeme rata borio se u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahid. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, ali je 2008. godine uhapšen.

Novi Zakon o strancima naglašava da osoba u Imigracionom centru ne može biti zadržana duže od 18 mjeseci u kontinuitetu. To znači da bi i Abu Hamza, kao dugogodišnji pritvorenik, uskoro mogao biti pušten na slobodu, uz mjere zabrane koje će mu vjerovatno biti određene.

Nedim Kulenović iz nevladine organizacije Vaša prava za Klix.ba je istako kako u ovom trenutku ne može tačno ustanoviti kada bi Abu Hamza mogao biti pušten na slobodu, ali da će to svakako biti u što skorijem periodu.

"Nakon što Abu Hamzi isteknu ove stare mjere stavljanja pod nadzor morale bi se sprovesti odredbe novog Zakona o strancima, što znači da će se prema njemu morati izreći neke blaže mjere nadzora. Ono što je jasno i što su potvrdili iz Ministarstva sigurnosti BiH, ali i iz Službe sa poslove sa strancima, jeste da bi Abu Hamza trebao biti pušten na slobodu", kazao je za Klix.ba Kulenović.

Evropske direktive ne propisuju da se stranci drže u neograničenom pritvoru, ako se protiv njih ne vodi nikakav krivični postupak. Protiv Abu Hamze nikada nije podignuta nikakva optužnica, niti se vodi neka istraga

"Petnaest dana prije nego što mu istekne trenutna mjera nadzora u trajanju od tri mjeseca, koja mu je izrečena krajem novembra, morat će se izreći neko novo rješenje o tzv. blažim mjerama nadzora. To bi značilo da će Abu Hamzi vjerovatno biti određene mjere ograničenog kretanja na određenom području, uz obaveze redovnog javljanja nadležnim organima", istakao je Kulenović.

Kada je riječ o deportaciji Abu Hamze u Siriju, čiji je on državljanin, do toga u ovom trenutku ne može doći. Prije svega, sud u Strazburu je donio odluku da Abu Hamza ne može biti protjeran u Siriju zbog toga što mu prijeti opasnost od režima Bashara al-Assada, a u međuvremenu i zbog ratnih dešavanja u toj zemlji.

Nijedna druga zemlja nema obavezu da primi Abu Hamzu, jer osim bh. posjeduje jedino sirijsko državljanstvo.