Održano ročište
68

Abdulah Skaka se pred sudom u Sarajevu izjasnio da nije kriv

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U Općinskom sudu Sarajevo održano je ročište o izjašnjenju o krivnji u predmetu "Abdulah Skaka i drugi" na kojem su se optuženi u ovom postupku izjasnilo da nisu krivi.

Sudski postupak se vodi protiv Abdulaha Skake, Amele Kolovrat, Farisa Foče i Hasana Mrkonje i svi oni danas su se pred sudom izjasnili da nisu krivi.

Optužena Dženela Kacila je ranije postigla sporazom o priznanju krivice s tužilaštvom.

Podsjetit ćemo, prvooptuženi u ovom predmetu Abdulah Skaka je uhapšen 23. maja ove godine u okviru akcije "Vizionar" koju su proveli policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Riječ je o akciji koja je provedena zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Skaka optužen je zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Amela Kolovrat optužena je zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Džanela Kacila optužena je zbog krivičnih djela obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje službene isprave, dok su Faris Fočo i Hasan Mrkonja optuženi za krivično djelo obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Više krivičnih djela Abdulah Skaka optužen je za više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva. Dakle, Tužilaštvo KS tereti ga da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata Skaka imenovao za svoje savjetnike.

Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta grada. Naime, grant sredstva davao je njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice.

On je uz pomoć optužene Amele Kolovrat bivše pomoćnice za finansije i budžet grada, koja je pripremala određene akte i propustila reagirati kada je gradska služba za finansije utvrdila nepravilnosti, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama "MTBA" iz Mostara, "BIMA“ i "Bedem“, tačnije, njihovim predsjednicima Džaneli Kacili, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Abdulah Skaka tereti se i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Predloženo saslušanje 81 svjedoka Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Također, novac iz budžeta koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E. Optuženi Skaka je počinjenjem navedenih krivičnih djela prema optužnici pričinio štetu budžetu Grada Sarajevo u ukupnom iznosu od 116.000 KM.

Postupajući tužioci predložili su u optužnici Abulahu Skaki zabranu obavljanja poslova odgovorne osobe u državnoj službi, javnim preduzećima ili bilo kojem drugom pravnom licu u trajanju od 10 godina od pravosnažnosti presude.

Također, optuženima Ameli Kolovrat, Džaneli Kacila, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji zabranu obavljanja poslova u računovodstvu, reviziji, udruženjima i fondacijama u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 81 svjedoka, osam vještaka elektroenergetske, građevinske i ekonomske struke i vještaka iz oblasti kriminalistike.

Predloženo je i izvođenje više od 600 materijalnih dokaza.