Uhapšen u akciji Vizionar
142

Abdulah Skaka predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predat je danas u podnevnim satima u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon što su ga jučer uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u akciji kodnog naziva "Vizionar".

Skaki će biti određeno zadržavanje 24 sata do odluke o eventualnom određivanju pritvora.

Podsjećamo, akcija"Vizionar" se sprovodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Tužilaštvo KS sumnjiči Abdulaha Skaku za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, zatim nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi.

Tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, odnosno nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Tereti se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika Sarajeva odnosno kako bi osumnjičeni Skaka izdejstvovao novi mandat na toj poziciji.

Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se nalazi i njegova vikendica kao i zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule.