Kazniti počinioce
100

Abdulah Skaka osudio antisemitske poruke u Sarajevu i Tuzli, traži reakciju nadležnih

Klix.ba
Abdulah Skaka (Foto: H. M./Klix.ba)
Abdulah Skaka (Foto: H. M./Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najoštrije je osudio ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgrada u kojima žive članovi Jevrejskih porodica.

"Građanke i građani Sarajeva decenijama njeguju različitost kultura, a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo u najtežim vremenima. Uvjereni smo kako je stav većine građana Sarajeva da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku osobenost, u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo. Pozivamo nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost", kazao je Skaka.

Podsjećamo, u poslijednih nekoliko dana desila su se dva antisemitska incidenta u Tuzli i Sarajevu. U oba slučaja radi se o ispisivanju grafita na i u ulazu stambenih zgrada u kojima žive članovi Jevrejske zajednice.

Istaknuti član Jevrejske zajednice u BiH Igor Kožemjakin također je najoštrije osudio ovaj čin vandalizma. Kako je poručio putem društvenih mreža, apeuje na nadležne organe da identifikuju i kazne počinioce u skladu sa zakonom.

Kožemjakin je istakao kako ovi incidenti neće narušiti dobrosusjedske odnose koje bosanskohercegovački Jevreji grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i vjerskih grupa.