Odluka tužioca
126

Abdulah Skaka jedini uhapšeni nakon akcije Vizionar, ostali privedeni su pušteni iz MUP-a

T. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U akciji kodnog naziva "Vizionar" danas je privedeno više osoba, među kojima je i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Nakon obrade i odluke tužioca, svi osim Skake su pušteni iz službenih prostorija MUP-a KS, saznaje Klix.ba.

Skaka je nakon ove odluke jedini koji će ostati u službenim prostorijama, gdje ga očekuje nastavak procesa koji se vodi protiv njega.

Akcija "Vizionar" se sprovodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Tu su brojne afere koje se vežu za njegovo ime i sumnje u namještene tendere prilikom organizacije EYOF-a, izgradnje javne rasvjete do Skakine vikendice u Trnovu, nezakonitog zapošljavanja, projekat dopremanja bolida formule E pokaznog vozila...

U izvještaju koji je u aprilu prošle godine podnijela gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić o radu prethodne gradske uprave koju je vodio Abdulah Skaka su, prema mišljenju inspektora, utvrđene nezakonitosti i kriminalne radnje prethodne gradske administracije.

Skaka je osumnjičen i za davanje dara u vezi sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika.