BiH
0

Abdulah Bašić novi predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Novoimenovani predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine je Abdulah Bašić iz Tuzlanskog kantona.

Njega je na tu dužnost imenovala danas u Sarajevu Skupština Saveza jer se dosadašnji predsjednik Dževad Radžo primio nove, poslaničke dužnosti.

Osim što su izabrali novog predsjednika, "ljiljani", kako ih javnost sažeto naziva zbog "Zlatnog ljiljana", priznanja dodjeljivanog u Federaciji BiH ratnim zaslužnicima, na današnjoj skupštini su se ponovno usprotivili što su baš oni kao boračka i ujedno budžetska kategorija podvrgnuti nepopularnom prihodovnom cenzusu, odnosno uvjetu za ostvarivanje mjesečnih naknada iz federalnog budžeta.

Problem prihodovnog cenzusa dobitnike priznanje muči zbog "izdvojenosti iz cjelokupne društveno-političke zajednice", osjećaja da su žigosani, obilježeni propisima prethodne Vlade Federacije BiH, rekao je uoči zasjedanja Skupštine predsjednik Patković.

"Ljiljani" zahtijevaju ili da im cenzus bude ukinit ili da važi za sve budžetske korisnike ako će i dalje važiti za njih.